4 Kasım 2012 Pazar

Zeytin yağı / Olive oil













  Hiçbir bitkinin yeşeremediği dağlarda gümüşe çalan  rengi ile güneşi ve susuzluğun tadıdır zeytin ve zeytin yağı .
  
  Nedir bu zeytin yağı , nasıl üretilir, kaç çeşittir , nasıl saklanır ?

 Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir  zeytin yağı . kalsiyum kaybını ve kemik erimesini de önler. Ama kaliteli ise...
  Güneşten etkilenen zeytin yağı koyu şişede serin ve güneş almayan yerde muhafaza edilmelidir ancak buzdolabında saklanmaz. zeytin yağı çabuk tüketilmelidir .1 yıl içinde yada 1.5 yıl kadar .

Alırken asit oranına , doğallığına , koyu yeşil rengine ve acı kokmayan kokusuna dikkat edilmelidir. Kıbrıs’ta üretilen ve  ‘’ kara yağ’’ dediği asit oranı yüksek , lezzeti baş döndüren zeytin yağını hariç tutabilirim.

Natürel zeytin yağı

Sızma : Dalından koparılmış , tam olgunlaşmamış ve asit oranı en fazla %1 oranına sahip yağdır.
Natürel birinci : Tadı ve kokusu sızmaya göre daha yoğundur.
Natürel ikinci : Tad ve kokunun en yoğun  hissedildiği , asit oranının %2 ile %3 arasında olduğu yağdır. 

Rafine zeytin yağı

  Ağacında fazla beklemiş zeytinlerin asit oranı artar. Gerek beklemekten , gerekse başka nedenden dolayı  bekleyen zeytinlerin asit oranı % 3 ün üstüne çıktığından yenemez. Bu yağlar rafine edilerek asit oranları düşürülür ve yenebilir hale getirilir.

Riviera zeytin yağı

  Dalından düşmüş yerden toplanarak artık yenmeyecek kadar asit düzeyine ulaşmış yağlar , rafine edilerek tadsız ve kokusuz hale getirilir. Bu yağlar diğer rafine ve sızma yağlar ile karıştırıldıktan sonra kullanıma hazır hale getirilir. Mısır yada diğer yağları kızartma için kullanmak istemeyenler riviera yağı rahatça kullanabilirler. Ülkemizde az olmasına rağmen Ege , Akdeniz ve Güney Marmara bölgesindeki zeytinlerimiz değerlidir.

Organik zeytin yağı

  Zeytin gelişirken ve yağ üretilirken herhangi bir katkı ve destek ilacı kullanılmayan yağlardır. Pahalı olmasına rağmen organik  zeytin yağını kullanmalarında yarar var.
----------------------------------------------------------------------------------


  Olive oil is the taste of the sun and drought. 


What is this olive oil, how is it produced, how many types, how it is stored?
Especially vitamin E contains vitamins A, D, K, including . Refreshes the body's cells,organs and tissues of delay dating methods. If the quality ... 
 Not the Sun affected olive oil should be stored in a cool, dark place in the bottle but not stored in the fridge. you should eat fast. 1 year or 1.5 years. so that olive oil immediately to consumption.

While acid ratio, intuitiveness, dark green color, and bitter smeels , caution should be taken. Produced in Cyprus and '' black oil, '' says a high rate, dazzling flavor of olive oil acid exclude.

Natural olive oil

Extra Virgin:  immature and acid rate of the branch up to 1% with oil.
Natural winner: the taste and smell of concentrated according to infiltrate.
Natural is the second most intense taste and scent quite palpable, acid: the rate is between 2% and 3% of the oil.

Refined olive oil

Olive's acid ratio to 3% above. so rafined and acid ratio reduced. and use for oil. 

Riviera olive oil

 Olives collected from to olive orchards. acid ratio is very much . rafined and tasteless. mix with rafined oil and virgin oil. if you don't want to corn oil , you can use riviera olive oil for frying.

Organic olive oil

No additives are used during production. so the healthiest other oil. I recemmend to you organic olive oil , though expensive.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder