Akdeniz ikliminin, içi açık sarı veya beyaz, dışı yeşil renkli armudu anımsatan şekilli meyvesi avokado, sahip olduğu faydalı özellikleri ile hayatımızın birçok alanında yer alıyor.
Avokado, kabuğu yeşil, yenen kısımları
Avokado, tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Seçerken aynı zamanda derisininparlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketecekseniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Gazete kağıdına sarılan avokadolar birkaç gün içinde yenecek olgunluğa ulaşırlar. Avokadoyu oda ısısında bekletmek gerekir. Buzdolabına koymanız, soğuktan hiç hoşlanmayan bu meyvelere iyi gelmez. Meyve olmasına rağmen, daha çok sebze gibi kullanılır. Limon suyu ile iyi uyum sağlar. Baharatla pişirilen yemeklerle , acılı soslarla kullanılabilir. Giriş yemekleri ve salatalarda da bolca kullanılan avokado, nötr tadıyla çok farklı yerlerde karşımıza çıkar. Bir omletin içine, çorbalara, peynirli makarna soslarına katılabildiği gibi, tatlı olarak hazırlanan, çilekli puding ve sorbelerde de kullanılabilir. 100 gramında yaklaşık olarak 180 kalori vardır. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla yüksek potasyum ve C vitamini içerir.
İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır. Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder.İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar...
Avokado kreması
Artık Guacamole ( meksika mutfağında bir sos ) demode oldu. Avokado ile yapabileceğiniz birçok püre seçeneğiniz var. Mutfağın olmazsa olmaz malzemeleriyle kolaylıkla yapılacak bu tarifte avokadoyu, limon suyu, kırmızı soğan, sarımsak, kimyon, zeytinyağı, ayçiçek yağı, tuz ve karabiberle beraber blendırdan geçirip avokado kremanızı hazır edebilirsiniz. İster sandviçlerinize sürün ister salatalarınızı süsleyin.
Bebek maması
Yeni bir bebeğiniz mi oldu? Avokado, en az 4 aylık olan bebekleriniz için harika bir geçiş yiyeceğidir. Sadece pürüzsüz, kadifemsi dokulu ve hafif lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı doymamış yağlarla da yüklüdür. Bebeğinizin yiyebileceği miktarda avokadoyu iyice ezip su ve anne sütü eklemesi yaparak dilediğiniz yoğunlukta hazırlayabilirsiniz. Bir muz ekleyerek hem şeker oranını artırmış hem de ekstra potasyum yükleyebilirsiniz. Elbette bu yeni gıda ürünü ile çocuğunuzu tanıştırmadan evvel doktorunuza başvurmalısınız.
Artık Guacamole ( meksika mutfağında bir sos ) demode oldu. Avokado ile yapabileceğiniz birçok püre seçeneğiniz var. Mutfağın olmazsa olmaz malzemeleriyle kolaylıkla yapılacak bu tarifte avokadoyu, limon suyu, kırmızı soğan, sarımsak, kimyon, zeytinyağı, ayçiçek yağı, tuz ve karabiberle beraber blendırdan geçirip avokado kremanızı hazır edebilirsiniz. İster sandviçlerinize sürün ister salatalarınızı süsleyin.
Bebek maması
Yeni bir bebeğiniz mi oldu? Avokado, en az 4 aylık olan bebekleriniz için harika bir geçiş yiyeceğidir. Sadece pürüzsüz, kadifemsi dokulu ve hafif lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı doymamış yağlarla da yüklüdür. Bebeğinizin yiyebileceği miktarda avokadoyu iyice ezip su ve anne sütü eklemesi yaparak dilediğiniz yoğunlukta hazırlayabilirsiniz. Bir muz ekleyerek hem şeker oranını artırmış hem de ekstra potasyum yükleyebilirsiniz. Elbette bu yeni gıda ürünü ile çocuğunuzu tanıştırmadan evvel doktorunuza başvurmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder