10 Aralık 2012 Pazartesi

Bitki çayları / Herbal Tea

Malum kış geldi. Günlük  bitki çaylarını tüketmemiz metobalizmamız için faydalı olacaktır. Bitki çaylarını tüketmek için hastalanmamıza gerek yok... Bilinenler  '' Ihlamur çayı  , nane çayı , kuşburnu çayı , ''  . Ya arka planda kalmış olanlar ise ; '' şifa çayı , biberiye çayı , rezene çayı , kekik çayı  , ve labada çayı''...Bronşit , nezle , öksürük , faranjit gibi rahatsızlıklara karşı metobalizmamızı güçlendirici çaylardır.

Şifa çayı
  • ½ kabuk tarçın
  • 3 adet kakule tanesi
  • 1 adet küçük zencefil kökü
  • 2 karanfil
  • 4 tane karabiber
Biberiye çayı
  • 2 dal taze biberiye
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 2 cl portakal suyu

Rezene çayı
  • 2 tatlı kaşığı rezene
Kekik çayı

  • 2-3 dal taze kekik
  • 1 cl limon suyu
Labada çayı
  • 15 gr labada tohumu

Bu malzemeler çaylarımızın içerikleri…hepsinin ortak demleme yöntemi var..

‘’ 1 litre kaynayan suya atıp 3-4 dakika kaynatıp ateşi kapatıyoruz..5 dakika demlendikten sonra süzüp afiyetle içebilirsiniz ‘’

Yeni paylaşımlar ve tariflerle görüşmek üzere …
Afiyet olsun 

-------------------------------------------------------------------------------

now a days  the season of winter... Daily  use herbal tea will be beneficial for metabolism. Needn't to get sick for drink herbal tea...wellknown herbal tea  : '' linden tea , mint tea , rosehip  tea '' .... in the background ; '' healing tea, rosemary tea, fennel tea, thyme tea , dock seel tea '' , It protects us against the disease ( Bronchitis, catarrh, cough, pharyngitis etc.)...



Healing tea
  • ½ cinnamon stick
  • 3 pcs cardamom grains
  • 1 small ginger root
  • 2 cloves
  • 4 black peppercorns

Rosemary tea

  • 2 sprigs fresh rosemary
  • 1 stick of cinnamon
  • 2 cl orange juice
  • 2 teaspoon fennel


Thyme tea

  • 2-3 sprigs fresh thyme
  • 1 cl lemon juice


Dock tea

  • 15 g dock seed


materials are of herbal teas...same infusion for all of them

'' add the materials in to  boling water ... boling about 3-4 minute...and strain''

enjoy your meal 






















28 Kasım 2012 Çarşamba

Mantı mı ? Ravioli mi ? Bence Pelmeni



Türk kültüründe mantı

   Çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemektir. 

Türk mutfağında mantı yapımı: Üzerine sarımsaklı yoğurt, salça ve erimiş tereyağı dökülerek ve sumak, kuru nane ve eğer iç kıymasına karıştırılmadı ise fesleğen ya da reyhan ekilerek  servis yapılır. Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri olarak sunulmaktadır. Mantı , Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ayrıca  bir çok ilimizde de  geleneksel olarak yapılmaktadır. 

   Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB ülkelerinde de popüler bir yiyecektir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreği" denilmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı,Uzak doğu'da  baozi (包子) ve mandu adları ile anılan etli/sebzeli hamur yemeklerine benzemektedir.

  
 Başlıca bilinen mantılar ise ravioli ve pelmeni…


Ravioli ve Tarihçesi

   İlk olarak ravioli 14. Yüzyılda Venedik tüccar yazılarında görülür. Papa zamanında da yaygın bir biçimde var olduğu kaynaklarca söyleniyor. Yumurta , taze peynir ve yeşil otlarla doldurulur et suyu içinde haşlanır. Hamuru Türk mantısına göre serttir. Dialektik açıdan Eski İtalyanca rava kelimesinden gelmektedir İtalyan lehçesinde , rava kapama anlamındadır. Hamur serilir içine malzeme konur ve tekrar ikinci bir hamur ile üstü kapanarak şekil verilir ve pişirilir.
   Günümüzde de farklı bölgelerde farklı malzemelerle yapılır.  Roma ve Lazio ‘da  dolum ricotta peyniri , ıspanak , hindistan cevizi ve karabiber ile yapılır. Sardinya’da  mantı içinde ricotta ve rendelenmiş limon kabuğu ile doldurulur. Diğer mantılardan farkı ise sirkeli olmasıdır.



 Pelmeni ve Tarihçesi


     





 Rus mantısıdır. pelmeni pel'nyan '(пельнянь) türetilmiştir. Kelimenin tam anlamıyla "kulak ekmek"  yerli Fin-Ugor Komi, Udmurt ve Mansi dillerindeki adıdır.Doldurma anlamına gelir.  Pelmeni ise Moğol Buuz, Çin jiaozi mantılarına  benzerdir. Türk ve Kazak mantılarına, Nepal , Tibet ve  Özbek mantıları ile kuzen sayılabilir.Rus mutfağına ise ne zaman girdiği ise bilinmiyor. 

Ural-Altay Türkleri ve Sibirya yerel halkı  kuzeyde kullanmıştır. Çapı Türk ve Kazak mantılarına oranla daha geniştir. Hamuru az içeriği daha fazladır ve diğer mantılardan farkıda buradadır.



Diğer kültürlerde mantı

Hindistan'da, Gujiya adlı popüler bir tabak kuru meyveler, şeker ve bitkisel yağ sonra derin yağda kızartılmış tatlı baharatlar, karışımı bir dosyalama ile, tatlı hazırlanır ancak mantı benzer. Hindistan'ın kuzey, kuzey batı ve orta kesimlerinde, Holi festivali sırasında hazırlanan popüler bir yiyecektir. Ayrıca Asya’da atıştırma olarak Samosa mantısı  patates, et, bezelye veya paneer (Hint peyniri) ile doldurulup ve sık sık tatlı ve ekşi sos ile servis ediliyor.
Diğer kültürlerde benzer tabaklar Çin’de jiaozi ya da wonton olarak adlandırılır. Aslında, ravioli ve tortellini bazen toplu olarak "İtalyan jiaozi" olarak anılacaktır (
意大利 ) ya da "İtalyan wonton"(意大利 馄饨). Shishbarak adında benzer bir orta-doğu asya bölgesinde (genelde afgan yöresinde ) , kıyma eti ile doldurulur ve sıcak yoğurtla servis edilir.

 ‘’ Wanton ‘’ ise bir çeşit Çin çorbasıdır. Bol baharatlıdır ve haşlandığı su içinde servis edilir. Kış aylarında şifadır. Geniz açar. Buda benden sizlere  küçük bir dipnot olsun. 



Avakado





Akdeniz ikliminin, içi açık sarı veya beyaz, dışı yeşil renkli armudu anımsatan şekilli meyvesi avokado, sahip olduğu faydalı özellikleri ile hayatımızın birçok alanında yer alıyor.

Avokado, kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir. Avokadonun anavatanı Meksika ve Guetamala olmakla birlikte günümüzde ülkemizin güney sahillerinde de üretiliyor.


Avokado, tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Seçerken aynı zamanda derisininparlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketecekseniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Gazete kağıdına sarılan avokadolar birkaç gün içinde yenecek olgunluğa ulaşırlar. Avokadoyu oda ısısında bekletmek gerekir. Buzdolabına koymanız, soğuktan hiç hoşlanmayan bu meyvelere iyi gelmez. Meyve olmasına rağmen, daha çok sebze gibi kullanılır. Limon suyu ile iyi uyum sağlar. Baharatla pişirilen yemeklerle, acılı soslarla kullanılabilir. Giriş yemekleri ve salatalarda da bolca kullanılan avokado, nötr tadıyla çok farklı yerlerde karşımıza çıkar. Bir omletin içine, çorbalara, peynirli makarna soslarına katılabildiği gibi, tatlı olarak hazırlanan, çilekli puding ve sorbelerde de kullanılabilir. 100 gramında yaklaşık olarak 180 kalori vardır. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla yüksek potasyum ve C vitamini içerir. 


 İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır. Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder.İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar...


Avokado kreması

Artık Guacamole ( meksika mutfağında bir sos ) demode oldu. Avokado ile yapabileceğiniz birçok püre seçeneğiniz var. Mutfağın olmazsa olmaz malzemeleriyle kolaylıkla yapılacak bu tarifte avokadoyu, limon suyu, kırmızı soğan, sarımsak, kimyon, zeytinyağı, ayçiçek yağı, tuz ve karabiberle beraber blendırdan geçirip avokado kremanızı hazır edebilirsiniz. İster sandviçlerinize sürün ister salatalarınızı süsleyin.

Bebek maması

Yeni bir bebeğiniz mi oldu? Avokado, en az 4 aylık olan bebekleriniz için harika bir geçiş yiyeceğidir. Sadece pürüzsüz, kadifemsi dokulu ve hafif lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı doymamış yağlarla da yüklüdür. Bebeğinizin yiyebileceği miktarda avokadoyu iyice ezip su ve anne sütü eklemesi yaparak dilediğiniz yoğunlukta hazırlayabilirsiniz. Bir muz ekleyerek hem şeker oranını artırmış hem de ekstra potasyum yükleyebilirsiniz. Elbette bu yeni gıda ürünü ile çocuğunuzu tanıştırmadan evvel doktorunuza başvurmalısınız.

















7 Kasım 2012 Çarşamba

Reishi Mantarı / Reishi Mushroom



Mantarlar …  Amerika’dan Asya’ya sayısız cinsi var . Hepsinin ayrı bir hikayesi ayrı bir faydası var... Japon ve Çin olmak üzere çok sayıda mistik Asya ülkesinde  ilaç tedavilerinde kullanılmaktaydı. Günümüzde bu durum modern tıp içinde de devam etmekte. Ama bu mantarların içindeki bir mantar var ki tam bir şifa deposu. Hangi mantardan mı bahsediyorum ?  ‘’Reishi’’  mantarı ‘’ ya da ‘’ Ling Zhi’’ .
            Çok değerli bir mantardır. Işık girmiyecek kadar yoğun ağaçlı ormanlarda bulunur. Çürümeye yüz tutmuş meşe , kestane , kayın gibi ağaç kütükleri üzerinde yetişir. Nadir bulunan doğal bir mantardır. Japon araştırmacıların yıllarca süren çalışmalarından sonra bu mantarın kültürü üretilmeyi başarıldı. Avrupa’ya ise 1960’lı yıllardan sonra gelmeye keşif edilmeye başlandı. Böbrek şeklinde, şapkalı bir görünümü vardır. Mistik adı Akashiba olan kırmızı reishi Güney Amerika, Çin, Tayvan, Japonya ve Kore'de en yaygın biçimde kullanılanı ve ticari olarak yetiştirilenidir , yani kolay ulaşılabilmek mümkün.
6 çeşittir ;
 Akashiba ( kırmızı reishi ), Kuroshiba ( siyah reishi ), Aoshiba ( mavi reishi ) , Shiroshiba  ( beyaz reishi), Kishiba ( sarı reishi ) , Murasakishiba ( mor reishi )

Yararları nelerdir ?
            Japon sağlık bakanlığı tarafından doğal ilaç olarak tescillenen ‘’ reishi ‘’ ,tansiyonu , diabeti  ve kötü kolestrolü dengeler . Karaciğeri koruyucu özelliktedir . Mantarda  bulunan              ‘’Polysakkaridler ‘’ hücrelerin kendini hızlı bir biçimde yenilemesini sağlar ve de bağışıklık sistemini harekete geçirir. Kanser hücrelerini yavaşlatıcı etkiside vardır.
            Sağlıklı bir insan da belli zaman aralıklarında tüketmesi gerekir.koruyucu etkisinden yararlanmak için. Sağlıklı bir insan 1-2 gr ve tedavi gören bir insan ise 5 gr kadar tüketmesi gerekiyor. Nasıl mı ? reishi mantarını 1 litre suya ilave ettikten sonra kaynatıyoruz ve cam bir kabın içine süzüyoruz. Gereçlerin kesinlikle metal olmaması gerekiyor. Çünkü mantarda bulunan magnezyum metale yapışarak niteliğini kaybediyor.


4 Kasım 2012 Pazar

Zeytin yağı / Olive oil













  Hiçbir bitkinin yeşeremediği dağlarda gümüşe çalan  rengi ile güneşi ve susuzluğun tadıdır zeytin ve zeytin yağı .
  
  Nedir bu zeytin yağı , nasıl üretilir, kaç çeşittir , nasıl saklanır ?

 Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir  zeytin yağı . kalsiyum kaybını ve kemik erimesini de önler. Ama kaliteli ise...
  Güneşten etkilenen zeytin yağı koyu şişede serin ve güneş almayan yerde muhafaza edilmelidir ancak buzdolabında saklanmaz. zeytin yağı çabuk tüketilmelidir .1 yıl içinde yada 1.5 yıl kadar .

Alırken asit oranına , doğallığına , koyu yeşil rengine ve acı kokmayan kokusuna dikkat edilmelidir. Kıbrıs’ta üretilen ve  ‘’ kara yağ’’ dediği asit oranı yüksek , lezzeti baş döndüren zeytin yağını hariç tutabilirim.

Natürel zeytin yağı

Sızma : Dalından koparılmış , tam olgunlaşmamış ve asit oranı en fazla %1 oranına sahip yağdır.
Natürel birinci : Tadı ve kokusu sızmaya göre daha yoğundur.
Natürel ikinci : Tad ve kokunun en yoğun  hissedildiği , asit oranının %2 ile %3 arasında olduğu yağdır. 

Rafine zeytin yağı

  Ağacında fazla beklemiş zeytinlerin asit oranı artar. Gerek beklemekten , gerekse başka nedenden dolayı  bekleyen zeytinlerin asit oranı % 3 ün üstüne çıktığından yenemez. Bu yağlar rafine edilerek asit oranları düşürülür ve yenebilir hale getirilir.

Riviera zeytin yağı

  Dalından düşmüş yerden toplanarak artık yenmeyecek kadar asit düzeyine ulaşmış yağlar , rafine edilerek tadsız ve kokusuz hale getirilir. Bu yağlar diğer rafine ve sızma yağlar ile karıştırıldıktan sonra kullanıma hazır hale getirilir. Mısır yada diğer yağları kızartma için kullanmak istemeyenler riviera yağı rahatça kullanabilirler. Ülkemizde az olmasına rağmen Ege , Akdeniz ve Güney Marmara bölgesindeki zeytinlerimiz değerlidir.

Organik zeytin yağı

  Zeytin gelişirken ve yağ üretilirken herhangi bir katkı ve destek ilacı kullanılmayan yağlardır. Pahalı olmasına rağmen organik  zeytin yağını kullanmalarında yarar var.
----------------------------------------------------------------------------------


  Olive oil is the taste of the sun and drought. 


What is this olive oil, how is it produced, how many types, how it is stored?
Especially vitamin E contains vitamins A, D, K, including . Refreshes the body's cells,organs and tissues of delay dating methods. If the quality ... 
 Not the Sun affected olive oil should be stored in a cool, dark place in the bottle but not stored in the fridge. you should eat fast. 1 year or 1.5 years. so that olive oil immediately to consumption.

While acid ratio, intuitiveness, dark green color, and bitter smeels , caution should be taken. Produced in Cyprus and '' black oil, '' says a high rate, dazzling flavor of olive oil acid exclude.

Natural olive oil

Extra Virgin:  immature and acid rate of the branch up to 1% with oil.
Natural winner: the taste and smell of concentrated according to infiltrate.
Natural is the second most intense taste and scent quite palpable, acid: the rate is between 2% and 3% of the oil.

Refined olive oil

Olive's acid ratio to 3% above. so rafined and acid ratio reduced. and use for oil. 

Riviera olive oil

 Olives collected from to olive orchards. acid ratio is very much . rafined and tasteless. mix with rafined oil and virgin oil. if you don't want to corn oil , you can use riviera olive oil for frying.

Organic olive oil

No additives are used during production. so the healthiest other oil. I recemmend to you organic olive oil , though expensive.













3 Kasım 2012 Cumartesi

Başlıyoruz



Lisede millet nerede staj yapıcam derdine beni de katmıştı . lise mi? etiler otelcilik anadolu meslek lisesi aşçılık programı . daha o günden iyi bir aşçı nasıl olunur merakı vardı içimde halada aynı. acaba nerde staj yapmalı ? sanırım kesin karar verildi bizimkilere de söyledikten sonra ver elini Kıbrıs... çok acayip bir mutfak kültürü var ilgimi çekti.Meraklandım iyice işin içine daldım.böylelikle mutfak maceram başlamış oldu .


Yemek bir kültürdür bir hikayesi ve tarihi var . Yemeği tadması , sipariş etmesi , yemesi , içmesi herşeyiyle depoya girişten insanların midesine giden yol başlı başına bir hikaye. Ala carte sistemin bir parçası olmak  ve bu sistemin özgün ve yaratıcı keşifleri ise en can alıcı nokta. Yemeği yaparken kullanılan üründe çok önemli olduğunu keşfettim ve bu uyumun dansıyla birlikte bir tutkuda buldum kendimi.

Burada sistemin en güzel yönlerini paylaşmak can alıcı tarifler ve bilgilerle paylaşım içinde olacağım. Umarım herşey çikolatalı çilek gibi çekiçi ve güzel olur...

Dediğimiz gibi bu bir hikaye ve hikayemize  başlıyoruz.